Wednesday, December 28, 2011

vegetable samosas



























It was about time I tasted Indian food. Everyone has been talking about it, how yummy it is, the rich taste it has…. but me. And I had to wait until my dear friend Shradha flew over from New Delhi, with a suitcase full of spices and strange things like coconut milk (desperately trying to find it in Greece, ever since I tried Shradha’s curry chicken), to try the most famous Indian snack – samosas. So, Shradha tells me samosas are this great snack, that everybody eats, but apparently nobody makes! They just have it when they go out. And being the great cook that I am, and Shradha being the fearless chef that she is, we decided to roll up our sleeves and dig deep into the world of aniseed dough and potato filling. Oh, how glad I am we did! Seriously: me & samosas had a love affair. And I am planning on keeping it. Forever. It might seem a bit hard, and well… it is kind of time consuming, but you really have to try it. If you are too lazy, you can always hire me as a chef, and I will make tons of samosas for you! Enjoy xx* 





Vegetable Samosas
samosa dough 
3 tbsp olive oil
250 gr flour 
1 egg yolk
250 ml warm water
3 tbls aniseed
1 tsp salt 
Mix the flour, oil, salt, aniseed and the egg yolk and slowly add in water. Use as much as you need, in order to be able to work the dough easily, without getting stuck on your hands. After your dough is ready, leave it in the fridge, covered, for about 30min.
filling 
2 potatoes 
2 carrots
½ cup green peas
2 tbsp olive oil
1 small onion finely chopped 
1 tsp black mustard seeds 
½ tsp black pepper 
3 tbsp coriander 
1 tsp lemon juice 
1 tsp curry powder
1 garlic clove finely chopped 
First boil the potatoes and carrots and after they are cold, but them into small dices. In a large pan fry the onion and garlic using the olive oil, until they lose their color. Then, add in the rest of the ingredients and cook for another 10 minutes.
preparation
Make small dough balls (about the size of a lemon) and  use a rolling pin to roll each ball into a thin circle, about 15cm/6in diameter. Cut each circle in half to form two semicircles. Take a semicircle and fold into a cone, brushing the edges with the reserved egg white to seal. Fill the cone about half-full with the samosa filling then brush the top edges with egg white and press tightly to seal. Repeat with the remaining dough and filling. Fry in medium heat until golden brown. Make sure you have enough oil in your pan to cover the samosas. Serve warm with a yogurt based dip or ketchup.
Και ήρθε επιτέλους η ώρα που θα δοκίμαζα την Ινδική κουζίνα. Όλοι μιλάνε για αύτην, πόσο τέλεια είναι, πόσο πλούσιες γεύσεις έχει… εκτός από εμένα. Και μάλλον έπρεπε να περιμένω μέχρι η καλή μου φίλη Shradha να έρθει από το Νέο Δελχί, με μια βαλίτσα γεμάτη από μπαχαρικά και περίεργα πράγματα, όπως γάλα καρύδας (αν ξέρει κανείς που μπορώ να το βρω στην Ελλάδα, παρακαλώ ας μου πει), ώστε να δοκιμάσω και εγώ το ποιο διάσημο Ινδικό snack, τα samosas.  Αλλά η Shradha μου λέει ότι τα samosas τα τρώνε όλοι οι Ινδοί, αλλά σχεδόν κανένας δεν τα φτιάχνει! Τις περισσότερες φορές τα τρώνε έξω σε εστιατόρια ή τα παραγγέλνουν στο σπίτι. Και επειδή είμαι τρομερή μαγείρισσα και η Shradha είναι μια ατρόμητη σεφ, αποφασίσαμε να σηκώσουμε τα μανίκια μας και να χωθούμε στον κόσμο της ζύμης με γλυκάνισο  και της γέμισης με πατάτες. Και πόσο χαίρομαι που το κάναμε! Αυτές τις γιορτές, εγώ και οι samosas είχαμε μια ολέθρια σχέση. Την οποία και θα φροντίσω να διατηρήσω. Η αλήθεια είναι ότι σου παίρνει λίγο χρόνο να τα φτιάξεις… ε, και δεν είναι και το ποίο εύκολο φαγητό. Αλλά πρέπει πρέπει πρέεεπει να τα δοκιμάσετε! Και αν σας φαίνεται πολύς ο κόπος, μπορείτε πάντα να με προσλάβετε ως chef σας και θα σας τα φτιάχνω με το κιλό!Απολαύστε υπεύθυνα xx*

ζύμη για samosas
 3 κ.σ. ελαιόλαδο
250gr αλεύρι 
1 κρόκος αβγού 
250ml ζεστό νερό 
3 κ.σ. γλυκάνισο
1 κ.γ. αλάτι 

Ανακατεύουμε το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι, τον γλυκάνισο και τον κρόκο αβγού και προσθέτουμε τόσο νερό, ώστε να μπορούμε εύκολα να δουλεύουμε την ζύμη, χωρίς αυτή να κολλάει στα χέρια μας. Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, την αφήνουμε σκεπασμένη στο ψυγείο για 30 λεπτά.
γέμιση
 2 πατάτες 
2 καρότα 
½ φλ. Αρακάς
2 κ.σ. λάδι 
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαύρους σπόρους μουστάρδας
 ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι 
3 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο 
1 κ.γ. χυμός λεμόνι
1 κ.γ. curry 
1 δόντι σκόρδου ψιλοκομμένο
Βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια, σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι μαζί με το λάδι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντάς τα στη φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
προετοιμασία
Για να φτιάξουμε τα samosas, παίρνουμε από την ζύμη μας περίπου τόση, ώστε να δημιουργήσουμε μία μπάλα μεγέθους λεμονιού. Με έναν πλάστη την ανοίγουμε, δημιουργώντας έτσι έναν κύκλο περίπου 15εκάτοστών. Τον κόβουμε στην μέση με ένα μαχαίρι, φτιάχνοντας δύο ημικύκλια. Κάθε ημικύκλιο το διπλώνουμε και από τις δύο πλευρές, δημιουργώντας έτσι ένα χωνί, το οποίο και θα γεμίσουμε με το μίγμα μας από λαχανικά. Στα σημεία που θέλουμε η ζύμη μας να κολλήσει, ώστε να δημιουργηθεί το χωνί ή να κλείσει με το μίγμα μέσα του, κολλάμε το ζυμάρι μας με το περισσευούμενο ασπράδι του αβγού, ώστε να μην μας ανοίξει στο τηγάνισμα. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά με τόσο λάδι, ώστε τα samosas να είναι σχεδόν ολόκληρα βουτηγμένα στο λάδι. Τα σερβίρουμε ζεστά με την συνοδεία κάποιου ντιπ ή ketchup. 










No comments:

Post a Comment