Saturday, March 31, 2012

carrot cake


Did you notice? Spring is here. You cannot concentrate at work and all you can think of is sun bathing with a glass of iced coffee on your hands? Me too. I bought my first bathing suit a couple of days ago. I am already in summer mood. And I can’t wait to buy strawberries and make creamy deserts full of fresh fruits.
But I think we should give winter and its vegetables a proper goodbye before we head on to something lighter. So let’s say our goodbyes with a recipe Pasta Flora shared online of her famous carrot cake with cream cheese frosting. I am baking for a large crowd, so I made 1,5 of the recipe. You could even double the portions. It will still taste as good, I promise.


carrot cake
1 cup all purpose flour
1 tsp baking soda
1 tsp baking powder
1 tsp cinnamon
½ tsp salt
2 eggs
1 cup sugar
¾  sunflower oil
1 cup graded carrots
½ cup raisins (I used dried cranberries)
½ cup nuts

Preheat the oven at 175 C. Sift your flour, baking powder, baking soda, cinnamon and salt in a bowl. In an electric mixer beat together the eggs and the sugar for about 2’. Decrease the mixing speed and pour in the oil. Beat for 1’. Add your flour mixture and continue beating for about 2’ until your batter is nice and smooth. Add the graded carrots, nuts and raisins and mix together. Bake in a 20cm wide round greased & floured pan for approximately 40’.

cream cheese frosting
200gr cream cheese
80gr unsalted butter
50gr powdered sugar

In an electric mixer add the butter and sugar and beat together until smooth. Add in the cream cheese and continue mixing at medium speed until all the ingredients are well integrated. Store in fridge and decorate your cake when it has cooled off.


Το προσέξατε? Ήρθε η άνοιξη. Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε στην δουλειά και το μόνο που σκάφτεστε είναι να είσαστε ξαπλωμένοι κάτω από τον ήλιο με ένα ποτήρι κρύο καφέ στα χέρια σας? Και εγώ.
Αγόρασα το πρώτο μου μαγιό για την φετινή σεζόν μερικές μέρες πριν. Είμαι ήδη σε διάθεση καλοκαιριού. Και ανυπομονώ να αγοράσω φράουλες και να φτιάξω κρεμώδη γλυκά με φρούτα!
Αλλά νομίζω ότι πρέπει να πούμε στον χειμώνα και τα προϊόντα του ένα σωστό αντίο πριν ξεκινήσουμε να καταναλώνουμε κάτι ποιο ελαφρύ.
Οπότε ας πούμε τα αντίο μας με μια συνταγή που παραχώρησε η Pasta Flora στο διαδίκτυο, του διάσημού της cake καρότου με επικάλυψη cream cheese.
Το cake μου προορίζεται για αρκετά άτομα, οπότε έκανα την συνταγή επί 1,5. Μπορείτε αν θέλετε να διπλασιάσετε τις μερίδες, αν θέλετε και εσείς περισσότερη ποσότητα. Η γεύση θα είναι το ίδιο τέλεια. Το υπόσχομαι.

cake καρότου
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. αλάτι
2 αυγά
1 φλ. ζάχαρη
¾ φλ. ηλιέλαιο
1 φλ. τριμμένα καρότα
½ φλ. σταφίδες (εγώ χρησιμοποίησα αποξηραμένα cranberries)
½ φλ. καρύδια

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 C. Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder, την σόδα, την κανέλα και το αλάτι μας. Στο μίξερ μας χτυπάμε τα αυγά και την ζάχαρη για περίπου 2’. Προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε να χτυπάμε στην μεσαία σκάλα για 1’ ακόμη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο μίγμα μας το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά που κοσκινίσαμε. Ανακατεύουμε καλά. Μόλις το μίγμα ομογενοιποιηθεί προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, τα καρύδια και τις σταφίδες και αναμιγνίουμε καλά. Ψήνουμε σε ταψί διαμέτρου 20εκ που προηγουμένως έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει για περίπου 45’.

cream cheese frosting
200γρ τυρί κρέμα
60γρ βούτυρο
50γρ ζάχαρη άχνη

Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και την ζάχαρη μέχρι να ανακατευτούν καλά και να αποκτήσουν κρεμμώδη υφή. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε στην μεσαία σκάλα, μέχρι όλα τα υλικά να έχουν ενωθεί καλά. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο και διακοσμούμε το cake μας μόλις κρυώσει. 



5 comments:

  1. oh my goodness this looks delicious! my boyfirend's mother might be visiting us for easter and this would be perfect to make for easter sunday! thanks or posting! i love your frosting...

    ReplyDelete
  2. φαίνεται φανταστικό!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  3. ax.. kai mono pou to vlepw auto kolazomai!
    thanks gia ti sintagi!
    Fili.

    ReplyDelete
  4. This looks great, I really like your blog!
    I googled "thebakingapprentice." Because that's the name of my blog, and I found yours instead! =)

    ReplyDelete